Vi introducerar härmed begreppet "Rosa svanar", vilka symboliserar risker som inte enbart är förknippade med hot utan även möjligheter, förutsatt att vi agerar proaktivt och har verktyg för att identifiera och förstå inneboende risker med innovation så kan det skapa möjligheter som förändrar organisationers marknadspositionering.
Djurs egenskaper används ofta inom risklitteratur för att illustrera olika typer av risker eller marknadsscenarier på ett pedagogiskt och visuellt sätt. Att beskriva risk med hjälp av olika djur är ett sätt att göra komplexa och abstrakta begrepp mer begripliga och lättare att relatera till.
I den här artikeln tänkte vi stanna upp och fundera mer över ett specifikt djur som inom risksammanhang är vanligast förekommande, svanar. Riskhantering handlar ofta om att undvika katastrofer och händelser som kan påverka organisationen negativt. Det kan beskrivas med hjälp av olikfärgade svanar; svarta, gråa, & gröna.
Rosa svanar är ett nytt sätt att tänka på framtiden – en balans mellan risk och möjlighet, där proaktiv och modern riskhantering kan generera möjligheter
Låt oss visualisera att vi ser en ny svan i horisonten.
Rosa svanar representerar risker som uppstår när samhällets värderingar och teknologiska framsteg förändras snabbt. Proaktiv hantering av dessa risker kan leda till enorma möjligheter. Rosa svanar utmanar oss att balansera risker och möjligheter genom att parera för potentiella fallgropar.
En rosa svan definieras som en förutsägbar men underskattad risk eller möjlighet som uppstår till följd av snabba förändringar i omvärlden, ofta drivna av teknologiska framsteg, värderingsskiften eller oväntade kombinationer av trender. Rosa svanar är komplexa men med god hantering kan det skapa möjligheter och konkurrensfördelar.
I dagens värld där förändringar sker allt snabbare, kan det vara svårt för organisationer att se bortom det kortsiktiga och förbereda sig på dessa medel-långsiktiga disruptiva fenomen. Rosa svanar uppstår när samhällets värderingar och teknologiska framsteg förändras snabbt. Detta kan ske genom ökande medvetenhet om hållbarhet, jämställdhet och etik, eller genom banbrytande teknologier som artificiell intelligens, förnybar energi och bioteknik.
En snabbföränderlig omvärld kan innebära att organisationer tar stora språng inom innovation och teknik med siktet inställt på nya möjligheter och mål, vilket kan innebära risker underskattas eller ignoreras. Detta kan leda till stora och förödande konsekvenser medan organisationer som är mogna och införstådda med att bibehålla kontrollen i hög hastighet, skapar förmåga att omvandla risker till möjligheter.
Förändringar sker snabbare än någonsin,och organisationer som kan identifiera rosa svanar, kommer sannolikt ha entydlig konkurrensfördel.
Teknologisk utveckling bör betraktas som en central drivkraft bakom framväxten av rosa svanar. Teknologiska innovationer fungerar som katalysatorer för förändringar i både värderingar och beteenden, vilket i sin tur skapar nya möjligheter och disruptiva lösningar. Exempelvis har artificiell intelligens (AI) inte bara omdefinierat hur vi ser på etik och integritet, utan också möjliggjort snabba framsteg inom områden som hälsa, utbildning och industriell automatisering. Denna dynamik illustrerar hur teknologi inte bara stödjer befintliga system utan omformar dem i grunden.
Teknologisk innovation skapar också nya rosa svanar genom att introducera möjligheter som tidigare ansågs otänkbara. Banbrytande teknologier, såsom genombrott inom AI, har redan levererat lösningar på komplexa problem som länge har ansetts vara olösliga – från förbättrad sjukdomsdiagnostik till avancerad klimatmodellering. Denna utveckling innebär att teknologin inte bara driver förändring, utan också skapar en unik kombination av risk och möjlighet som organisationer måste navigera.
Genom att inkludera den innovativa teknologins roll i förståelsen av rosa svanar kan vi tydligare se hur den fungerar som både en accelererande kraft och en grund för framtida möjligheter. För organisationer som vill utnyttja dessa potentialer krävs en strategi som balanserar innovativ förmåga med en robust riskhantering.
Rosa svanar representerar fenomen som visserligen är förutsägbara, men vars betydelse eller tidsperspektiv ofta underskattas av organisationer. Dessa möjligheter uppstår ofta i samband med snabb förändringstakt eller när innovativa behov och omvärldsförändringar skapar nya förutsättningar. Med felaktig hantering kan de innebära betydande risker och skada för företaget eller organisationen, i stället för att realisera den potential som innovationen erbjuder.
Från början bär rosa svanar på både risk och möjlighet. Vilka av dessa faktorer som väger tyngst beror på organisationens agerande under resans gång.
Traditionell svan-taxonomi (svarta, gråa, gröna svanar) tenderar att betona risk, osäkerhet och sårbarhet. Till skillnad från de katastrofala (och oförutsägbara) svarta svanarna, de varningsfokuserade gråa och gröna svanarna, är rosa svanar symboler för det positiva som kommer av förändring. Rosa svanar utgör en motvikt till övriga svanar då kraften i proaktivt agerande, kan omvandla risker till möjligheter.
Notera: För organisationer som inte har ett etablerat riskramverk eller bristfällig kontrollmiljö, kan normala förutsägbara ”vita” svanar vara utmanande att hantera. Svarta (och även gråa) svanar, kan i dessa fall med sin oförutsägbara och högst disruptiva karaktär, vara direkt förödande. Utan tillräcklig motståndskraft eller strukturer för att hantera de långsiktiga effekterna riskerar dessa organisationer att drabbas hårt, både operativt och strategiskt.
Begreppet "svart svan" är välkänt inom riskhantering. Svarta svanar kännetecknas av att de är oväntade, har stor inverkan och ofta rationaliseras i efterhand som om de hade kunnat förutses.
Gråa svanar är en beskrivning som kommit på senare år vilket kännetecknas av en ovanlig händelse (delvis förutsägbar) som potentiellt kan medföra mycket allvarlig negativ påverkan. Den ligger inom ramen för vad vi kan tänka oss som möjligt, även om sannolikheten är låg och tidpunkten är osäker. Exempel på gråa svanar som inträffat i nutid är geopolitiska spänningar, krig och instabilitet där utvecklingen är svår att förutsäga.
Gröna svanar är händelser kopplade till klimatförändringar och miljörelaterade risker som har potential att orsaka omfattande ekonomiska, sociala och ekologiska konsekvenser. Termen är inspirerad av "svarta svanar" men fokuserar på klimatrelaterade risker, vilka ofta är förutsägbara men underskattade i omfattning och påverkan.
Vita svanar har betydelse. Inom organisationer med robusta riskramverk, tydligt definierad riskaptit, implementerade risklimiter och effektiva riskindikatorer som övervakar riskers utveckling, hanteras vita svanar som en naturlig del av det löpande riskarbetet. Detta möjliggörs genom en välfungerande ansvarsfördelning och samverkan inom organisationens försvarslinjer, där alla nivåer bidrar till att hålla riskerna inom accepterade gränser.
Rosa svanar representerar risker som visserligen är förutsägbara, men vars betydelse eller tidsperspektiv ofta underskattas inom organisationen. Möjligheter uppstår ofta i samband med snabb förändringstakt eller när innovativa behov och omvärldsförändringar skapar nya förutsättningar. Felaktig hantering kan innebära betydande risker och skada för företaget eller organisationen.
Hantering av rosa svanar handlar inte enbart om att minimera negativa effekter, utan också om att maximera värdet av möjligheterna.
I dagens komplexa omvärld, ställs det krav på organisationer att ha förståelse för externa faktorer och vilka risker som är relevanta att bevaka eller begränsa men också vilka risker som har en koppling till varandra. Komplexiteten ligger i att saker vävs samman mer än tidigare.
Modern riskhantering handlar om vikten av att prioritera flexibilitet, agilitet och proaktivitet i större utsträckning än tidigare. Proaktivt riskarbete är inte bara en förbättring av det traditionella tillvägagångssättet utan en grundläggande förändring i hur organisationer ser på risker. Det flyttar fokus från att undvika problem till att använda riskhantering som ett verktyg för att skapa långsiktig framgång och motståndskraft. Det är inte nödvändigt att använda begreppen traditionell och modern riskhantering, det faller sig naturligt att processer för att identifiera risker och hantera dem är ett kontinuerligt förbättringsarbete som behöver anpassas som andra områden i en organisation kring externa faktorer och vår omvärld.
Rosa svanar handlar om att våga se det positiva i det okända och förbereda sig att omfamna förändring.
Inom IT-området och agila arbetssätt används det så kallade Cynefin-ramverket som syftar till att hjälpa organisationer att klassificera situationer utifrån deras grad av ordning och komplexitet. Genom att placera rosa svanar inom detta ramverk kan vi skapa en mer strukturerad förståelse för hur dessa fenomen uppstår och hur de bäst hanteras. I Cynefin delas problem in i fyra (fem) domäner: tydligt, komplicerat, komplext och kaotiskt. Rosa svanar befinner sig ofta i den komplexa domänen, där orsak och verkan inte är uppenbara i förväg och där utforskning och anpassning är nödvändiga för framgång. Det komplexa kräver experiment och lärande snarare än linjära lösningar, vilket speglar hur organisationer bör närma sig rosa svanar – genom att identifiera signaler, testa lösningar och snabbt justera strategier utifrån resultaten. Ett exempel är att proaktivt utforska framtida möjligheter med hjälp av dataanalys och scenarioplanering.
För att hantera rosa svanar effektivt i en cynefin kontext krävs det att organisationer rör sig smidigt mellan olika domäner beroende på hur situationen utvecklas. I vissa fall kan rosa svanar förskjutas från komplexitet till tydlighet när mönster och lösningar blir uppenbara, exempelvis när nya regleringar kring hållbarhet först verkar disruptiva men senare standardiseras. Genom att använda Cynefin som en strategisk guide kan organisationer inte bara minimera risker utan också maximera möjligheter som rosa svanar medför, och därmed skapa långsiktig resiliens och innovation.
Samtidigt finns det verktyg och möjligheter att få en bättre bild kring och förståelse för fluktuationer och att identifiera påverkansfaktorer än tidigare. Det går idag att sammanställa insikter från olika källor för att identifiera den data som både kan visa på riskerna och skapa en “riskkompetens” som går att agera på i realtid.
Med rätt strategi kan rosa svanar omvandlas till kraftfulla konkurrensfördelar. Men denna potential är inte självklar; felaktig hantering eller brist på beredskap kan i stället leda till betydande risker och skada för företaget eller organisationen.
Det är relevant att identifiera rosa svanar oavsett typ av företag eller organisation.
För att framgångsrikt identifiera rosa svanar och förstå deras potentiella effekter, både möjligheter och risker, är det avgörande att arbeta strukturerat. Ett användbart verktyg i detta arbete är en möjlighetskarta som kan fungera som en plattform för att initiera och driva diskussioner kring vilka områden eller situationer där rosa svanar kan tänkas uppstå. Genom att samla olika perspektiv och expertis i en strukturerad diskussion, kan organisationer bättre förstå de faktorer som kan leda till disruptiva förändringar.
När de potentiella rosa svanarna har identifierats är nästa steg att kategorisera dem inom respektive verksamhetsområde. Genom att koppla de identifierade fenomenen till specifika delar av verksamheten exempelvis produktutveckling, kundbeteenden, teknologiska framsteg eller regulatoriska förändringar blir det lättare att skapa en överblick och prioritera vilka områden som kräver mest uppmärksamhet.
Organisationer som aktivt vågar identifiera rosa svanar idag, kommer att vara de som leder världen imorgon.
Genom att förstå och skapa insikter kring vilka risker som föreligger eller kan uppstå till följd av rosa svanar, kan proaktiva åtgärder utvärderas och implementeras. Vilken typ av åtgärd som är mest lämplig i varje situation, är beroende av riskens karaktär och omfattning. Målet med åtgärderna bör vara att reducera potentiella hot och skapa förutsättningar för att utnyttja möjligheterna som rosa svanar kan erbjuda.
Genom en kombination av omvärldsanalys, scenarioplanering, organisatorisk flexibilitet och strategiskt samarbete kan organisationer skapa en struktur som balanserar risktagande med möjlighetsutnyttjande. Riskhanteringsprocesser kan balansera katastrofscenarier med möjlighetsscenarier.
Detta tillvägagångssätt möjliggör ett holistiskt perspektiv där organisationen inte bara reagerar på förändringar utan också arbetar proaktivt för att stå rustad inför framtidens utmaningar och möjligheter. Genom att kombinera möjlighetskartläggning, riskkategorisering och strategiska åtgärder, kan rosa svanar hanteras som en del av en långsiktig och värdeskapande riskhanteringsstrategi.
Rosa svanar uppstår ofta vid skärningspunkten mellan nya trender och disruptiva förändringar. Att tidigt identifiera dessa signaler är avgörande. Organisationer kan skapa system för att identifiera rosa svanar tidigt, såsom signaler om kommande teknologiska eller kulturella skiften.
Omvärldsanalys
Leta efter tidiga tecken på förändring, som nya teknologier, beteendemönster eller politiska beslut som kan påverka verksamheten. Syftet med omvärldsanalys är att undvika att bli överraskad av omvälvande förändringar.
Rosa svanar kräver mer än bara en omvärldsanalys, rekommenderat är att kombinera analysen med trender i fler dimensioner. Exempelvis att kombinera teknologiska, ekonomiska, miljömässiga och sociala faktorer för att förstå deras inbördes påverkan.
Scenarioplanering
Genom att simulera framtida scenarier kan organisationer förbereda sig på olika utfall och identifiera både möjligheter och risker. Att bygga olika scenarier på tänkbara möjligheter och komplettera samtliga med ett välarbetat riskperspektiv. Det gäller att kunna tänka utifrån såväl ett realistiskt perspektiv som ett mer osannolikt perspektiv för att få i gång en diskussion och träna er att tänka och reflektera. Använd dessa scenarier för att bedöma organisationens motståndskraft och förmåga att agera under osäkerhet.
Organisationer som är flexibla och snabbt kan anpassa sig har bättre förutsättningar att navigera rosa svanar. Förmågan att snabbt justera strategier och implementera innovationer är avgörande för att utnyttja rosa svanar. Organisationer som lider av trögrörlighet kan missa möjligheter och skapa en spiral som förstärker de negativa konsekvenserna. För att kunna agera snabbt och flexibelt utan att tappa kontrollen, förutsätter det att organisationer uppnår en hög mognadsgrad inom processer samt tydlig roll- och ansvarsfördelning. Tvärfunktionellt samarbete mellan nyckelfunktioner såsom IT, legal, risk- och compliance är grunden för att kunna agera agilt och snabbt.
Hur?
Skapa en agil organisation genom att strukturera verksamheten så att den snabbt kan reagera på nya möjligheter och hantera risker effektivt. Det förutsätter att ledning har förmåga att inspirera och skapa en trygghet kring förändring och omställning samt att ledning och medarbetare har en hög riskmedvetenhet.
Investera i pilotprojekt inom innovativ teknologi för att utvärdera dess potential. Säkerställ att nyckelpersoner inom specifika områden samt kontrollfunktioner involveras för att säkerställa ett risk- och complianceperspektiv genom processen.
Samarbete & partnerskap
Ingen organisation kan ensam hantera den komplexitet som rosa svanar innebär. Effektiva partnerskap är avgörande. I detta fall är AI ett bra exempel där det finns många partnerskap och samverkanskanaler som organisationer kan nyttja för att dra lärdom av andras framgång och tips kring att undvika motgång.
Rosa svanar är ett resultat av snabba och dynamiska förändringar i omvärlden. Rosa svanar kan revolutionera hur vi ser på riskhantering genom att betona möjligheter snarare än enbart hot, ett bra komplement och vidareutveckling av traditionell riskhantering. Rosa svanar skapar därmed en optimism och en belöning för de organisationer som har god riskkontroll. Rosa svanar kan hjälpa organisationer och samhället att aktivt sträva efter att hantera riskerna innan de uppstår.
Det kommer bli mer tydligt än någonsin, vilka som har förmåga att proaktivt arbeta med riskhantering för att lyckas omvandla risker till möjligheter och därmed skapa konkurrensfördelar och marknadsandelar.
Rosa svanar ger oss insikter kring hur vi kan navigera i en osäker värld och dra nytta av förändringens inneboende möjligheter. Det är en påminnelse om att framtiden inte bara är något som händer oss – utan något vi kan forma.
Rosa svanar skapar en optimism och en belöning för de organisationer som har god riskkontroll.
Inte nödvändigtvis men om det underlättar att förstå vilka risker som kan uppstå och vikten av att vara införstådd med nya förutsättningar och en ändrad spelplan genom att visualisera det i en svan som faktiskt inte enbart är hotfull eller kan skada, då tycker vi att det finns en poäng med det. Allt som underlättar organisationer och icke-experter att förstå sin riskmiljö och eventuella framtida konsekvenser av ett agerande eller icke-agerande, för företag, individer och samhälle – är värdefullt för oss alla!
Relaterade källor som nämns:
”En svart svan är en osannolik och oförutsägbar händelse som potentiellt kan få allvarliga konsekvenser. Svarta svanar kännetecknas av att de är extremt sällsynta, får allvarliga konsekvenser samt att de i efterhand anses ha varit uppenbara”, skriver den före detta Wall Street-tradern Nassim Nicholas Taleb i sin bok ”The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable” (på svenska: ”Den svarta svanen: vad mycket osannolika händelser kan leda till").
The Cynefin framework (/kəˈnɛvɪn/ kuh-NEV-in) is a conceptual framework used to aid decision-making. Created in 1999 by Dave Snowden when he worked for IBM Global Services, it has been described as a "sense-making device". Cynefin is a Welsh word for 'habitat'.